user_mobilelogo

Élhető építészet

Élhető építészetnek nevezem a másokat és a természetet is élni hagyó, éltető építészetet, az "élhető város" kifejezés mintájára. Amely építészet, építő tevékenység élhető várost, falut, országot, otthont teremt. Segíti a természetes közösségeket (család, utca, falu, városrész, kisközösség, helybeni munka, tanulás, szabadidő és beszerzés), egészséges életet (séta, jó levegő, napfény). Igyekszem így tervezni.

Építőanyagnak fa, vályog, kerámia, valódi cserép, valódi tégla beépítése. Ne legyen műanyag a hőszigetelés, az ablak, a padló, a bútor.

A ház (lakóház, iroda, bolt) legyen otthonos, tartós, egészséges, közösségi együttlétre alkalmas. Ne ártson környezetének, a szomszédságnak méreteivel, zajaival (külső légkondi-egység vagy kazán éjszakai zúgása).

Ablak kell, és beáramló természetes fény, levegő. Az ablaktalan tér, csöveken zajosan áramló szennyezett levegővel: embertelen. A mesterséges fény legyen szelíd (az előírtnál sokkal gyengébb) és egészséges: izzó-fény. A kápráztató, környezetszennyező fénycsövek, ledek, a vibráló erőszakos reklámfények ártalmasak, barátságtalanok, csúnyák.

Hűtésnek alkalmasak a növénnyel árnyékolt alacsony házak, parkokkal hűtött városok. Rosszak az energiafaló kültéri klímaegységekkel fűtött, aszfaltsivatagos városok.

Tehát olyfélét építsünk, hogy az ember, polgár, városlakó jól érezhesse magát otthon és lakóhelyén:

  • Elmehessen a közeli parkba, sétálhasson biztonságos, zaj, autó, stressz, reklám és tolvajmentes környezetben barátokkal, ismerősökkel találkozva.

  • Gyalog juthasson el közeli munkahelyére, iskolájába, a termelői piacra, fürdőbe. Mindezekért ne kelljen autóért dolgoznia, órákat buszoznia, vidékre, külföldre utaznia.

  • Érezze jól magát városában, legyen barátságos, nyugodt. A szmog, a fényes és zajos reklámok, a közösségi terek, parkok, sétányok, vécék hiánya ne kergesse drága külföldi kényszernyaralásba.

Munkáim
A honlapra kitett munkáim – reményeim szerint – a fenti szándékokat tükrözik, és segítséget nyújthatnak hasonló céllal építkezők számára. Sok terv nem épült meg, vagy nem úgy, ahogy szerettem volna. Ezek közül pár terv felhasználható más helyszínen is. Örülnék, ha hasznosulnának. Kiváltképp a Gyimesbe tervezett Szent László zarándokkápolna.
 
Sámsondi Kiss Gergely

2018

 

Szívesen tervezek olyat, ami jó a megrendelőnek és a környezetének, a társadalomnak is. Elsősorban:

- közösségi-művelődési rendezvények helyszíneit, kisebb egyházi épületeket is;

- közösségi uszodát (nem élsportra szánt pályákra osztott négyzetes, klóros vizzel töltött medencét, nem ledeset hanem napfényes teret);

- nyitott közösségi tereket, parkokat (nem parkok beépítését, nem "eu-s" játszótereket és nem kerítésekkel szabdalt tereket);

- településterveket az élhető város tanulmányomban leírtak szerint (hasonlóan a manapság ismertebb 15 perces város elmélethez);

- alternatív oktatás emberi léptékű épületeit (nem nyolc órás gyerekbörtönöket), illetve felsőfokú intézmények kicsi, barátságos részeit;

- átalakításokat, amihez ötlet kell;

- az utóbbi ötven évben épült hazai építmények nagyrészének visszabontását, átalakítását, mert károsak;

- családi házakat, társasházakat magának a benne élni szándékozónak, nem ingatlan-nyereségből gazdagodóknak (bár sokszor csak a "piacon" való megélni akarás miatt kényszerülnek pocsék lakóparknak hazudott lakótelepek építésére);

- valódi környezetbarát megoldásokat (nem a multik által a szakmában is reklámozottakat), természetes szellőzéssel, megvilágítással, drága és egészségtelen gépészet nélkül;

- az értelmetlen és ellentmondásos jogszabálytömeg kiskapukon való kerülgetését, az embertelen bürökráciát nem vállalom. Hasznos, értelmes alkotómunkát keresek, bár ezt a vágyát a "létező kapitalizmusban" a legtöbb építész is(!) már, mint reménytelent, feladta.

2021

 

 

 

sidebar2

logo2 haz