user_mobilelogo
NAGYKOVÁCSI TEMPLOM
Református templom, plébánia, közösségi ház és közösségi udvar. Ónodi Szabó Lajos építész irodájában készült meghívásos pályázatra az épületegyüttes terve 2006-ban. A templom és a plébánia már áll. A belső tereket az új lelkész módosította. (számítógépes látványterv, Archicad, 2018)
NAGYKOVÁCSI TEMPLOM KAPUJA
Számítógépes látványterv. A templomegyütteshez részlettervek is készültek. Van, ami megvalósult.
CSÍKCSOMORTÁN, TEMPLOMTORONY (CSÍKSOMLYÓ MELLETT)
Gergely István „Tiszti” plébános vezetésével Csomortán közössége az 1980-as években a tiltás és szegénység ellenére templomot épített, bár családi háznak álcázva. A torony alapja is elkészült, és azt 1993-ban én tervezhettem meg.
GYIMES, SZENT-LÁSZLÓ KÁPOLNA
Gyimesfelsőlok felett, A Szép-Havason, „Szent László útján”, ahol a csángók Csíksomlyóra jártak-járnak újra, a rom-alapra terveztem Gergely István „Tiszti” plébános kérésére a zarándok kápolnát. A kápolna bárhol felépíthető lenne, kiváltképp alkalmas zarándokútvonalon.
CSÖMÖR, TEMPLOMTERV
A református templom pályázatra benyújtott terve a bonyolult kiírás minden elemét figyelembe vette.
EGÉSZSÉGHÁZ, PATAK FALU
A kettős rendelő szigorúan megadott méretű és kapcsolatú helyiségeit úgy sikerült elrendezni, hogy minden szoba napfényes lett. Megoldás: a ház középen vastagodik, így az oromfal faluba illően csak nyolc méter széles. Az íves falon induló egységes lejtésű tető púposodó gerincet eredményez.
FÓT, KATOLIKUS ÓVODA TERVE
A túlzsúfolt központban lévő óvoda bővítéseként a megszűnt mozi helyére, a templomkerttel összeköttetében készültek terveink a megrendelő számára, több változatban 2006-tól. Barátságos, falusi házikókra emlékeztető egyedi közösségi csoportszobák. Végül mások tervét építették meg.
JOHANNITA „HAJLÉK”, TERÉNY
A Johannita Segítő Szolgálat Terényben vett néhány telket hagyományos házakkal. Ezt kellett táborhellyé bővíteni, alakítani. (Sok csángó gyereket is hoztak ide nyaranta.) Ennek része a két íves, udvart képező ház, mely a vendégszobákat tartalmazza.
JOHANNITA TÁBOR MOSDÓHÁZA, TERÉNY
A Johannita Segítő Szolgálat terényi táborához a faluképbe illő, három felől tornácos, illemhelyet, mosdókat, zuhanyzókat tartalmazó épület terveztünk (a képen jobbra). Középen pedig egy mudi, azaz magyar terelő pásztorkutya fut. Az előtérben virító rózsák Márk Gergely nemesítéséből valók.
TERÉNY, VÉDETT FALUSI PORTA BŐVÍTÉSE
A még valódi füstöskonyhás háromosztatú házat bővítettük a kert felől nappali-konyha-kamra-nyitott szín együttessel úgy, hogy csak egy esővédő köti össze a régi, hálószobák-fürdő használatúvá váló épülettel. Az új ház is vertfalú, fafödémes, azaz valóban (nem divat jelleggel) környezetbarát.
ZETELAKA, LAKÓHÁZ (SZÉKELYFÖLD)
A központi, de cseppnyi telekre annak végében, az egykori csűrök méretével és arányával épült meg a tetőteres épület.
CSALÁDI HÁZ ÁRTÉR MELLÉ
A kismarosi ház megpróbál a hagyományos (kiveszőfélben lévő) utcaképbe simulni, bár az árvízveszély miatt a lakószintet magasabbra kellett tenni. Kertkapcsolat mesterséges domb segítségével.
GYERMELY, VÉDETT FALUSI PORTA
Az öreg háromosztatú házat korábban már a tetősík folytatásával, egy szobával, alatta garázzsal és kazánházzal növeltük. Húsz évre rá már a következő tetőt enyhén a régi fölé emeltük, így keletezett fent két fagerendás szoba, alul egy akár garzonlakásként is használható külső bejáratú tér. A Perbáli fatelepről, Tatjánától vettük a szibériai vörösfenyő burkolatot is.
FALUSI HÁZ ÁTÉPÍTÉSE, VERŐCE
A keramikus családnak tervezett átépítés és bővítés lényegi eleme, hogy a meglévő oromfalat nem növelve, hanem megduplázva, kívülről a hagyományossal egyező házat, bent, a két tér ferde összemetszésével, egy mai tágas nappali lakóteret kapunk.
FALUSI LAKÓHÁZ ÚJ PARCELLÁZÁSÚ TERÜLETRE
Egy új parcellázású területre terveztünk egy egyszerű, földszintes, padlásos, magastetős, tornácos mai lakóházat. A földszintes lakóteret és a kinyúló tetőt kis ablakokkal és sok fénnyel kellett összeegyeztetni. A terv a Pataki rendelő tervével együtt elnyerte számomra a Nógrád Megyei Építész Kamara Év Építésze – 2017 díját.
FALUSI PORTA (ELŐTÉRBEN BALRA)
A falu sarkában, már beszántott ház helyére építkeztem, egy épületben egyesítve a hegyvidéki gerenda, és helyi vertfalú házat, háromosztatú jelleggel, tornáccal, a hagyományos, négy méteres szobához illő külső oromfallal.
CSALÁDI HÁZ, BUDA
A kertvárosokban a lebontódó kis barátságos hétvégi házak helyén „modern” házak épülnek. De megpróbáltunk, mit sokan mások is, barátságos méretet és formát tartani.
NAGY KÁROLY CSILLAGDA, BICSKE
Nagy Károly csillagász 1797–1868 élt. (Nem összetévesztendő a Heribert Illig elmélete szerint csupán kitalált Nagy Károly - 742-814 - karoling királlyal.) Csillagdája 1848-ig épült. Az akkor világszínvonalú intézmény azóta, máig pusztul, már csak egy toronyrom áll belőle. Újjáépítési terv egyetlen fénykép és leírás alapján.
NAGY KÁROLY CSILLAGDA, BICSKE
Az egykori belső térről nincs fénykép, így szabadon formáltuk, sok természetes fénnyel a tervezett rendezvény- és kiállítóteret. Dermesztett gipszbeton belső szerkezet, számítógépes modell.
CSILLAGDA PARK BEJÁRATI TORONY
Nagy Károly 1847-ben egy 12 hektáros parkot alakított ki csillagdájának. A 2012-es tervezéskor ennek egy bejárati, egyben kilátó tornyot terveztünk, takarékos, két centiméter vastag gipszbeton szerkezetből.
TEMPLOMTÉR GIPSZBETON FÖDÉM
A budapesti Böszörményi úti templom felújításának és bővítésének részeként készült a kétirányú gerendázatú gipszbeton kazettás födémterv.
HELYKÖZI MEGÁLLÓ GIPSZBETONBÓL
A feladat vandálbiztos, de mégis kényelmes és esztétikus, előregyártható helyközi buszmegálló tervezése volt. A 2 cm vastag, hajtogatott vasbetonszerkezet erős és mégis anyagtakarékos, beemelhető.
IRODABELSŐ KIALAKÍTÁSA
A korábban belső folyosós, kockairodás, 1000 négyzetméteres irodaszint folyosók nélküli, íves falú, textil álmennyezetű, világító oszlopokkal díszített átalakítása. Ember- és környezetbarát: izzóvilágitás, természetes fény és szellőzés, textilfüggöny, kovácsoltvas korlát…
VÁROSLIGET REHABILITÁCIÓS TERV
2016-ban március 19-től heti rendszerességgel, moldvai csángó-magyar népzenével színesítettük a Városliget beépítése elleni polgári tiltakozást a tervezett „Zene háza” helyén. Közben volt idő jól megismerni a kérdést, a helyszínt, és javaslatot készíteni – az asztalfióknak.
FÖLDDEL FEDETT ERDEI MENEDÉKHÁZ
A Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán a rendszerváltoztatás után változást remélt és akart a hallgatóság egy része. Kis eredmény lett a bevezetett „Alkotó hét”, ahol végre műhelymunkában, alkotó módon lehetett dolgozni a szétszabdalt tantárgy-jelenlét-osztályzat központúság helyett. Egy hetet.
CSABDI FALUKÖZPONT PIHENŐPARK
A faluközpont patakparti részére, a tervezett országos bicikliút állomásaként készült terv mértéktartó elemeket tartalmaz: körlabirintus, körparkoló, kis görög színtér, tűzrakó sziget, gördeszka pálya, Pat Parelli lókarám...
CSERHÁTSURÁNY KÖZPONTI TERE
A faluközpont mai aszfaltrengetegét oldja és teszi biztonságosabbá az elválasztó zöld sziget. Kétfelől parkot terveztünk, bele körlabirintust, mini görög színházat, szökőkutat, homokvárat, gyermekjátszó szív-csermelyt. Ha majd egyszer megépülnek a dolgok, megszépül a falu, és új életre kel.
RÓZSAKERT ÁLTALÁNOS ISKOLA, BUDAFOK
A budafoki Rózsakert általános iskola bővítésének része az új iskolaszárny, ahol már (a régi szárnyhoz képest) újra egészséges, természetes anyagokat és tágasságot, magasságot, fényt terveztünk a gyerekeknek.

Kedves Látogató!

Ön Sámsondi Kiss Gergely építész és népzenész honlapján jár.

 

A népzenei honlap címe: "szépszerével.hu". (ékezettel)

Számítógép esetén F11 billentyűvel teljes képre válthat.

Az ÍZELÍTŐ (nyitó) menüben asztali gépen balra és jobbra nyíl váltja a vetített képeket.

A tervek részletei a TERVEK menüben találhatók.

Kereső asztali gépen a bal felső sarokban, illetve ITT.

Továbbiak a NÉVJEGY menüpontban.

 

Elérhetőség: kisecset(kukacjel)yahoo(pont)hu

 

A névjegy/szakmai bemutatkozás menüben leírtak szerint:

Szívesen tervezek olyat, ami jó a megrendelőnek és a környezetének, a társadalomnak is. Elsősorban:

- közösségi-művelődési rendezvények helyszíneit, kisebb egyházi épületeket is;

- közösségi uszodát (nem élsportra szánt pályákra osztott négyzetes, klóros vizzel töltött medencét, nem ledeset hanem napfényes teret);

- nyitott közösségi tereket, parkokat (nem parkok beépítését, nem "eu-s" játszótereket és nem kerítésekkel szabdalt tereket);

- településterveket az élhető város tanulmányomban leírtak szerint (hasonlóan a manapság ismertebb 15 perces város elmélethez);

- alternatív oktatás emberi léptékű épületeit (nem nyolc órás gyerekbörtönöket), illetve felsőfokú intézmények kicsi, barátságos részeit;

- átalakításokat, amihez ötlet kell;

- az utóbbi ötven évben épült hazai építmények nagyrészének visszabontását, átalakítását, mert károsak;

- családi házakat, társasházakat magának a benne élni szándékozónak, nem ingatlan-nyereségből gazdagodóknak (bár sokszor csak a "piacon" való megélni akarás miatt kényszerülnek pocsék lakóparknak hazudott lakótelepek építésére);

- valódi környezetbarát megoldásokat (nem a multik által a szakmában is reklámozottakat), természetes szellőzéssel, megvilágítással, drága és egészségtelen gépészet nélkül;

- az értelmetlen és ellentmondásos jogszabálytömeg kiskapukon való kerülgetését, az embertelen bürökráciát nem vállalom. Hasznos, értelmes alkotómunkát keresek, bár ezt a vágyát a "létező kapitalizmusban" a legtöbb építész is(!) már, mint reménytelent, feladta.

 

 

Jó időtöltést kívánok.

sidebar2

logo2 haz