user_mobilelogo
NAGYKOVÁCSI TEMPLOM
Református templom, plébánia, közösségi ház és közösségi udvar. Ónodi Szabó Lajos építész irodájában készült meghívásos pályázatra az épületegyüttes terve 2006-ban. A templom és a plébánia már áll. (2018)
NAGY KÁROLY CSILLAGDA, BICSKE
Nagy Károly csillagász 1797–1868 élt. (Nem összetévesztendő a Heribert Illig elmélete szerint csupán kitalált Nagy Károly - 742-814 - karoling királlyal.) Csillagdája 1848-ig épült. Az akkor világszínvonalú intézmény azóta, máig pusztul, már csak egy toronyrom áll belőle. Újjáépítési terv egyetlen fénykép és leírás alapján.
NAGY KÁROLY CSILLAGDA, BICSKE
Az egykori belső térről nincs fénykép, így szabadon formáltuk, sok természetes fénnyel a tervezett rendezvény- és kiállítóteret., így szabadon formáltuk, sok természetes fénnyel a tervezett rendezvény- és kiállítóteret.
CSALÁDI HÁZ ÁRTÉR MELLÉ
A kismarosi ház megpróbál a hagyományos (kiveszőfélben lévő) utcaképbe simulni, bár az árvízveszély miatt a lakószintet magasabbra kellett tenni. Kertkapcsolat mesterséges domb segítségével.
CSABDI FALUKÖZPONT PIHENŐPARK
A faluközpont patakparti részére, a tervezett országos bicikliút állomásaként készült terv mértéktartó elemeket tartalmaz: körlabirintus, körparkoló, kis görög színtér, tűzrakó sziget, gördeszka pálya, Pat Parelli lókarám...
NAGYKOVÁCSI TEMPLOM KAPUJA
A templomegyütteshez részlettervek is készültek. Van, ami megvalósult.
CSILLAGDA PARK BEJÁRATI TORONY
Nagy Károly 1847-ben egy 12 hektáros parkot alakított ki csillagdájának. A 2012-es tervezéskor ennek egy bejárati, egyben kilátó tornyot terveztünk, takarékos, két centiméter vastag gipszbeton szerkezetből.
CSÖMÖR, TEMPLOMTERV
A református templom pályázatra benyújtott terve a bonyolult kiírás minden elemét figyelembe vette.
FÓT, KATOLIKUS ÓVODA TERVE
A túlzsúfolt központban lévő óvoda bővítéseként a megszűnt mozi helyére készültek terveink a megrendelő számára, több változatban 2006-tól. Barátságos, falusi házikókra, egyedi kisközösségeket segítő épülettel próbálkoztam. Végül mást építenek meg.
ZETELAKA, LAKÓHÁZ (SZÉKELYFÖLD)
A központi, de cseppnyi telekre annak végében, az egykori csűrök méretével és arányával épült meg a tetőteres épület.
VÁROSLIGET REHABILITÁCIÓS TERV
2016-ban március 19-től heti rendszerességgel, moldvai csángó-magyar népzenével színesítettük a Városliget beépítése elleni polgári tiltakozást a tervezett „Zene háza” helyén. Közben volt idő jól megismerni a kérdést, a helyszínt, és javaslatot készíteni – az asztalfióknak.
IRODABELSŐ KIALAKÍTÁSA
A korábban belső folyosós, kockairodás, 1000 négyzetméteres irodaszint folyosók nélküli, íves falú, textil álmennyezetű, világító oszlopokkal díszített átalakítása. Ember- és környezetbarát: izzóvilágitás, természetes fény és szellőzés, textilfüggöny, kovácsoltvas korlát…
TEMPLOMTÉR GIPSZBETON FÖDÉM
A budapesti Böszörményi úti templom felújításának és bővítésének részeként készült a kétirányú gerendázatot mintázó, kazettás födémterv.
GYIMES, SZENT-LÁSZLÓ KÁPOLNA
Gyimesfelsőlok felett, A Szép-Havason, „Szent László útján”, ahol a csángók Csíksomlyóra jártak-járnak újra, a rom-alapra terveztem Gergely István „Tiszti” plébános kérésére a zarándok kápolnát. A kápolna bárhol felépíthető lenne, kiváltképp alkalmas zarándokútvonalon.
JOHANNITA „HAJLÉK”, TERÉNY
A Johannita Segítő Szolgálat Terényben vett néhány telket hagyományos házakkal. Ezt kellett táborhellyé bővíteni, alakítani. (Sok csángó gyereket is hoztak ide nyaranta.) Ennek része a két íves, udvart képező ház, mely a vendégszobákat tartalmazza.
FALUSI PORTA (ELŐTÉRBEN BALRA)
A falu sarkában, már beszántott ház helyére építkeztem, egy épületben egyesítve a hegyvidéki gerenda, és helyi vertfalú házat, háromosztatú jelleggel, tornáccal, a hagyományos, négy méteres szobához illő külső oromfallal.
CSERHÁTSURÁNY KÖZPONTI TERE
A faluközpont mai aszfaltrengetegét oldja és teszi biztonságosabbá az elválasztó zöld sziget. Kétfelől parkot terveztünk, bele körlabirintust, mini görög színházat, szökőkutat, homokvárat, gyermekjátszó szív-csermelyt. Ha majd egyszer megépülnek a dolgok, megszépül a falu, és új életre kel.
JOHANNITA TÁBOR MOSDÓHÁZA, TERÉNY
A Johannita Segítő Szolgálat terényi táborához a faluképbe illő, három felől tornácos, illemhelyet, mosdókat, zuhanyzókat tartalmazó épület terveztünk (a képen jobbra). Középen pedig egy mudi, azaz magyar terelő pásztorkutya fut. Az előtérben virító rózsák Márk Gergely nemesítéséből valók.
HELYKÖZI MEGÁLLÓ GIPSZBETONBÓL
A feladat vandálbiztos, de mégis kényelmes és esztétikus, előregyártható helyközi buszmegálló tervezése volt. A 2 cm vastag, hajtogatott vasbetonszerkezet erős és mégis anyagtakarékos, beemelhető.
CSÍKCSOMORTÁN, TEMPLOMTORONY (CSÍKSOMLYÓ MELLETT)
Gergely István „Tiszti” plébános vezetésével Csomortán közössége az 1980-as években a tiltás és szegénység ellenére templomot épített, bár családi háznak álcázva. A torony alapja is elkészült, és azt 1993-ban én tervezhettem meg.
RÓZSAKERT ÁLTALÁNOS ISKOLA, BUDAFOK
A budafoki Rózsakert általános iskola bővítésének része az új iskolaszárny, ahol már (a régi szárnyhoz képest) újra egészséges, természetes anyagokat és tágasságot, magasságot, fényt terveztünk a gyerekeknek.
CSALÁDI HÁZ, BUDA
A kertvárosokban a lebontódó kis barátságos hétvégi házak helyén „modern” házak épülnek. De megpróbáltunk, mit sokan mások is, barátságos méretet és formát tartani.
FÖLDDEL FEDETT ERDEI MENEDÉKHÁZ
A Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán a rendszerváltoztatás után változást remélt és akart a hallgatóság egy része. Kis eredmény lett a bevezetett „Alkotó hét”, ahol végre műhelymunkában, alkotó módon lehetett dolgozni a szétszabdalt tantárgy-jelenlét-osztályzat központúság helyett. Egy hetet.
EGÉSZSÉGHÁZ, PATAK FALU
A kettős rendelő szigorúan megadott méretű és kapcsolatú helyiségeit úgy sikerült elrendezni, hogy minden szoba napfényes lett. Megoldás: a ház középen vastagodik, így az oromfal faluba illően csak nyolc méter széles. Az íves falon induló egységes lejtésű tető púposodó gerincet eredményez.
TERÉNY, VÉDETT FALUSI PORTA BŐVÍTÉSE
A még valódi füstöskonyhás háromosztatú házat bővítettük a kert felől nappali-konyha-kamra-nyitott szín együttessel úgy, hogy csak egy esővédő köti össze a régi, hálószobák-fürdő használatúvá váló épülettel. Az új ház is vertfalú, fafödémes, azaz valóban (nem divat jelleggel) környezetbarát.
FALUSI LAKÓHÁZ ÚJ PARCELLÁZÁSÚ TERÜLETRE
Szokás volt a rendszerváltozás utáni időkben, hogy aszerint alakították a rendezési tervet, hogy valamely falusi bennfentes eladhassa értéktelen termőföldjeit, új parcellázásként átminősítve. (Kicsiben utánozva a városi ingatlanspekulánsokat.) Így, bár a vidék elnéptelenedése azóta is tart, a falvak belseje még jobban kiürült, de az újlakótelepek is üresen maradtak. Egy ilyen kihalt területre terveztünk egy példaadónak is szánt, egyszerű, földszintes, üres padlásos, igazi cserepes magastetős, tornácos lakóházat. Persze a mai alaprajzi igények megnehezítették a dolgot, főleg, mert a tördelt tömeg és a kinyúló tető, kis ablakok mellett sok fényt is kívánt, érthetően, a család. Sikerült tágas közös teret alkotni és kevés közlekedőfolyosót képezni. A terv a Pataki rendelő tervével együtt elnyerte számomra a Nógrád Megyei Építész Kamara Év Építésze – 2017 díját.
FALUSI HÁZ ÁTÉPÍTÉSE, VERŐCE
A keramikus családnak tervezett átépítés és bővítés lényegi eleme, hogy a meglévő oromfalat nem növelve, hanem megduplázva, kívülről a hagyományossal egyező házat, bent, a két tér ferde összemetszésével, egy mai tágas nappali lakóteret kapunk.
GYERMELY, VÉDETT FALUSI PORTA
A hagyományos háromosztatú házat kétszer is bővíteni kellett a növekvő család növekvő igényeinek. Az eredeti, a faluképet fenntartó tornácos, régi kis betoncserepes házat kívülről érintetlenül hagyva előbb a tető folytatásával egy szobával, alatta garázzsal és kazánházzal tágítottuk. A következő alkalommal már nagyobbat kellett toldanunk, ehhez a tetőt a mások által is már kipróbált módon a enyhén a régi fölé emeltük, így keletezett fent két fagerendás szoba, alul egy nagy, többféleképp, akár garzonlakásként is használható külső bejáratú térrel. Szibériai vörösfenyő külső faburkolat teszi barátságosabbá a bővítést.

sidebar2

logo2 haz